• Suomi

Keskiaikainen harmaakivikirkko

1480-luvulla alettiin rakentaa kivikirkkoa Pyhäjärven ja Kaukjärven väliselle kannakselle. Harmaakivikirkko on ulkonaisesti hyvin säilynyt ja arvokas. Tarinan mukaan kirkon paikka haettiin laittamalla härkäpari vetämään kivikuormaa ja kirkko rakennettiin sille paikalle, mihin härät pysähtyivät.

Nykyisen muotonsa kirkko on saanut pääosin kahden rakennusvaiheen tuloksena. Kirkon kapeampi itäinen osa, jossa alttari sijaitsee, on peräisin myöhäiskeskiajalta, jolloin kirkko oli korkea ja lyhyt, nykyisen kirkon etuosa saarnatuoliin asti. Laajennusosa on valmistunut vuonna 1785. Kirkon uudistustöiden jäljiltä on keskiaikaista ilmettä vaikea havaita, ainostaan keskiaikainen esineistö antaa viitteitä siitä. Rakennuksen pituus on 54 metriä, kirkkokäytävä on maamme toiseksi pisin ja leveys15 metriä.

1600 -luku toi kirkkoon ensimmäiset penkit ja saarnatuolin. Kirkkoa kiersi vuodelta 1666 säilyneen istumajärjestyksen mukaan kolme lehteriä. Istumapaikkoja oli n. 400 hengelle.

1700 -luku oli Tammelan kasvun aikaa. Kirkko alkoi käydä lopullisesti liian ahtaaksi ja kirkko laajennettiin nykyisen malliseksi. Laajennettuun kirkkoon tuli n. 1100 istumapaikkaa. Kirkon länsipäähän valmistui 33 metriä korkea kellotapuli.

1812 Tammela sai ensimmäisen hautausmaansa, jolloin hautaukset kirkon lattian alle ja kirkkopihaan jäivät pois käytännöstä.

Kirkko on mahtavana keskellä kylää kertoen kristillisen uskon merkityksestä myös tämän päivän tammelalaisessa elämänmuodossa. Kirkon seinät ovat uhmanneet aikaa ja uhmaavat yhä kertoen siitä, mikä kestää aikojen mullistuksissa. 

Kirkko on avoinna 12.6.–11.8. arkisin ma-pe klo 10–16, Tammelantie 29.

Tiedustelut puh. 040 804 9550. Ark. ma-pe klo 9-13

 
Tekstin koko A A A Sivukartta

Sijainti

Sijainti karttapalvelussa

Lisätietoa

Tammelan seurakunta