Tammelan kunta
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
tribe_events
yhteystiedot
Tarkennettu haku

Kulttuuriympäristöpäivä

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kulttuuriympäristöpäivä

syyskuu 9, 2018 @ 11:00 - 17:00

Liesjärven kansallispuistossa sijaitsevalla Korteniemen perinnetilalla vietetään kulttuuriympäristöpäivää sunnuntaina 9.9.2018 kello 11-17. Tämän vuoden yhteiseurooppalaisena kulttuuriympäristöpäivien teemana on ”tunne perintösi jaa tarinasi”. Korteniemen perinnetilalle tehdään uutta riukuaitaa ja Timo Väisänen opastaa riukuaidan teossa. Vanhojen ikkunoiden kunnostuksesta kertoo Annamari Ilola. Riihellä puidaan ja viskuroidaan talkoovoimin pieni erä tilan mustaa kauraa. Seppä, Mika Ainolan, oppipojaksi pääsee myös koko päivän ajan. Lisäksi Outileena Uotila lukee 1830-luvulla syntyneen tyrvääläisen Annastuuna Korkeemäen tarinoita. 

”Tilalla keitettyä saippuaa pääsee kokeilemaan 1890-luvulta peräisin olevassa savusaunassa, joka on iltapäivällä lämpimänä kaikille halukkaille. Tuvassa on myytävänä ruokaa, kahvia ja leivonnaisia. Tule sinäkin talkoisiin, kuulemaan tai kertomaan oma tarinasi, taltioimaan tapahtumia ja jakamaan yhteisiä tuokioita. Tapahtumaan on vapaa pääsy”, kertoo Korteniemen tilan emäntä Outileena Uotila.

Aina syyskuun toisena viikonloppuna ympäri Eurooppaa juhlistetaan kulttuuriympäristöjä monin tapahtumin. Aiemmin tapahtuman nimi oli rakennusperintöpäivä. Korteniemen perinnetila on ollut jo pitkään mukana järjestämällä oman tapahtumansa teemaan liittyen. Korteniemen ohjelma liittyy niin päivien vanhaan nimeen eli rakentamiseen, kuin myös muuhun kulttuuriympäristöön ja -perinteeseen.

Tammelan Liesjärven rannalla olevasta Korteniemen torpasta tuli metsänvartijatila 140-vuotta sitten. Paikalla on asuttu jo kivikaudella. Maanviljelystä Korteniemessä on harjoitettu ainakin 1700-luvulta. Vanhan asuinpaikan ja kulttuuriympäristön suojelun tärkeys ymmärrettiin jo 1950-luvulla, kun Korteniemen tilasta tuli osa Liesjärven kansallispuistoa. Nykyisin Metsähallitus ylläpitää Korteniemen perinnetilaa 1910-luvun maalaistalon tyyliin: peltoja viljellään, laitumella on karjaa ja kesän mittaan tilalla järjestetään monia talkoita.

Korteniemessä on jo metsänvartijakaudella poikennut väkeä ja majoittunut metsäherroja sekä metsätyömiehiä. Kansallispuiston perustamisen jälkeen tilalla asuttiin vielä vuosikymmenet, aina vuoteen 1996 asti. Silloinkin tilalla poikkesi retkeilijöitä ja välillä tuvassa oli kesäkahvilakin. Perinnetilana Korteniemi on toiminut nyt 20 vuotta. Yksi perinnetilan toimintatavoista on talkootapahtumien järjestäminen. Korteniemi on yhteisöllinen paikka, jossa kaikki halukkaat pääsevät osalliseksi kulttuuriympäristön vaalimisesta.

Tiedot

Päivämäärä:
syyskuu 9, 2018
Aika:
11:00 - 17:00
Tapahtumaluokka:

Tapahtumapaikka

Korteniemen perinnetila
Korteniementie 270
Tammela, Tammela 31350 Suomi
+ Google Map
Puhelin:
0206 39 4630
Kotisivu:
www.luontoon.fi