• Suomi

Tapahtumat

Tapahtumakalenteri

Elokuvat
Liikunta ja urheilu
Markkinat ja messut
Musiikki
Muut
Näyttelyt
Teatteri

Metsäkansa - valokuvanäyttely
Ivar Ekströmin (24.8.1891 - 12.7.1971) valokuvanäyttely Metsäkansa on esillä Hämeen luontokeskuksessa 1.4.-28.5.2017.

 


Näyttely on nykypolville tunteita ja ajatuksia herättävä kuvaus luonnosta, ihmisestä ja erityisesti metsätyöläisten arjesta noin sadan vuoden takaa.

Ivar Aleksander Ekström, lempinimeltään ”Metsä-Iffa” (24.8.1891 -12.7.1971) toimi Varkauden tehtaiden metsäosaston palveluksessa kasöörinäja metsätyönjohtajana. Koko pitkän työuransa ajan Ivar Ekström toimi varsinaisen työnsä ohessa myös yhtiön valokuvaajana. Luonto ja ihmiset olivat  kuitenkin Ekströmille itselleen läheisimmät kuvauskohteet. Häntä kiinnostivat erityisesti metsätyöläiset, joita hän kuvasi metsätyömailla Pohjois-Savossa ja Kainuussa. Näistä kuvauksista syntyi noin 300 otosta käsittävä Metsäkansa -kokoelma.
 
Ivar Ekström tuli A. Ahlström osakeyhtiön palvelukseen 1909, eli samana vuonna, kun Warkauden Tehtaat suurine metsäalueineen siirtyivät Paul Wahl & Co:lta A. Ahlström Oy:n omistukseen. Hän palveli yhtiötä 51 vuotta jääden eläkkeelle 1960. A. Ahlström osakeyhtiö suhtautui suopeasti Ekströmin valokuvausharrastukseen. Yhtiö hankki Ekströmille välineitä ja antoi erikoistehtäväksi Varkauden valokuvakokoelman työstämisen ja teollisen historian tallentamisen. Ekströmin noin 9000 kuvaa sisältävä negatiivikokoelma on Varkauden museon laajan kuva-arkiston kulmakivi.
 
Kuvien  yhteydessä  käytettävät  kuvatekstit  ovat  Ekströmin  itsensä  kokoelmaa  varten  kirjoittamat.  Niistä heijastuu myös hänen ilkikurinen huumorintajunsa, mutta ennen kaikkea hänen kunnioittava suhtautumisensa metsäkansaan ja heidän työnsä merkitykseen. Metsäkansa -kokoelman tarkoituksena on Ivar Ekströmin omin sanoin: ”esittää ainoastaan maa-ja metsäkansan asunto-olot ja elinkeinot, sekä näin säilyttää jälkipolville mahdollisimman paljon tietoa ja tuntemusta torpparien ja mäkitupalaisten kehityksestä ja kulttuurista, joka on unhoon jäämässä. Jos se lisäksi antaa nykypolville edes jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä edellisten sukupolvien maa- ja metsätyöt ovat merkinneet nykyaikaisen teollisuusyhdyskunnan luomisessa, niin ehkä kuvakokoelma täyttänee tarkoituksensa.” Tällä lauseellaan Ekström antaa metsäkansalle sen arvon, jonka he ansaitsevatkin nykyisen yhteiskuntamme luojina.
 
Metsäkansa-näyttely on koostettu kokoelman pohjalta vuonna 2011. Kuva: Ivar Ekström
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tässä esimerkki monista köyhistä metsäkansan savutuvista ja niissä asuvista perheistä. Hajallinen tupa, särkyneet akkunat, tuohikatto, suuri kivi askelmana oviaukkoon, - harmautta-, sen keskelle on kuitenkin Taivaan isä siunannut kukoistavan "pirttiviljelyn". Eitikansalo, Nilsiä, v. 1924. Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström.
 
Lämpimästi tervetuloa tutustumaan näyttelyyn!

Sijainti: Hämeen luontokeskus
Kotisivut: http://www.luontoon.fi/hameenluontokeskus/

‹ Takaisin Kaikki tapahtumat ›
 
Tekstin koko A A A Sivukartta

Karttapalvelu

Tapahtumakalenteri

Ladataan tapahtumia...

Linkit

Lisää tapahtumia löytyy

Bulevardista www.bulevardi.fi