TIEDOTE: Tammela oli yksi vuoden 2020 kasvaneista maalaiskunnista – tulomuuton syistä etsitään tukea tulevalle kuntastrategialle

Ti, 23.03.2021 - 10:58

Vuosi 2020 oli Tammelalle kasvun vuosi pitkän laskusuhdanteen jälkeen. Kunnan väkiluku kasvoi vuoteen 2019 verrattuna, ja tulomuuttajia oli enemmän kuin poismuuttaneita. Nyt Tammelan tulomuuton syitä selvitetään muuttajakyselyllä.

Viime vuonna normaalia useamman Suomen kunnan asukasluku nousi kasvuun. Kuitenkin harvaan asutuista, maalaismaisista kunnista vain 20 prosenttia kuului kasvaviin kuntiin. Yksi näistä oli Tammela, ainoana kasvukuntana Forssan seutukunnalla. Koko Kanta-Hämeen maakunnassa Tammelan lisäksi kasvukuntia olivat myös Hämeenlinna ja Loppi.

Hämeen liiton väestökatsauksesta selviää, että vuonna 2020 Tammelan 6020 asukkaasta 340 oli tulomuuttajia. Heistä 251 oli täysi-ikäisiä ja 98 alaikäisiä. Lähtömuuttajia oli 326. Kun Tammelassa syntyneiden ja kuolleiden suhde otetaan huomioon, lisääntyi Tammelan asukasluku kuudella hengellä. 

Muuttajakysely ohjaa päätöksentekoa

Tammelan väestökehityksen suunnan muuttuminen tuli kunnalle yllätyksenä. Siksi kasvaneen tulomuuton syitä selvitetään nyt tulomuuttajille toimitettavalla kyselylomakkeella. Kyselystä kerätty tieto auttaa ymmärtämään Tammelan väestönkehitystä sekä tunnistamaan kunnan vahvuuksia ja muutostarpeita. Samalla kun tulomuuttajilta pyydetään vinkkejä heidän uuden kotikuntansa kehittämiseksi, selvitetään myös kunnan viestinnän onnistumista.

“Muuttajakyselyllä haluamme selvittää muuton motiiveja, jotta voisimme kehittää kunnan eri toimintoja ja osa-alueita. Kuulemalla kuntalaisten näkemyksiä luomme kuntalaisille vaikuttamisen mahdollisuuksia ja rakennamme luottamusta päätöksentekoon. Kyselyllä onkin suuri painoarvo kunnan strategiatyössä, jonka tulemme aloittamaan ensi syksynä yhdessä uuden kunnanvaltuuston kanssa”, kertoo Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson.

Muuttajakysely on lähetetty asianomaisille henkilöille henkilökohtaisesti.

Lisätietoja:

Kalle Larsson
kunnanjohtaja
040 069 5679
[email protected]

Aihepiiri