Ukrainan tilanne ja Tammelan kunta

To, 14.04.2022 - 14:44

Ukrainan tilanne ja Tammelan kunta

Suomeen on reilun kuukauden aikana tullut runsaasti tilapäistä suojelua tarvitsevia ukrainalaisia.

Tilapäiseen suojeluun oikeutetulla ukrainalaisella on oikeus vastaanotto- ja käyttörahaan, jotka hän saa vastaanottokeskuksen palveluiden kautta. Vastaanottokeskus tarjoaa myös ruokakasseja sekä lahjakortteja ruokakauppoihin. Myös yksityismajoituksessa asuva saa avun vastaanottokeskuksesta.

Tammelan kunta valmistautuu tarjoamaan hätämajoitusta, mikäli on tarvetta. Kunta kykenee pikaisesti tarjoamaan tilapäistä ”lattiamajoitusta”, joka ei ole kuitenkaan pitkäaikainen ratkaisu. Kunnalla ei ole mahdollisuuksia vastaanottokeskuksen tai hajautetun vastaanottokeskuksen perustamiseen. Forssaan on avattu Hämeenlinnan vastaanottokeskuksen alaisuudessa oleva vastaanottokeskus, jossa on paikkoja noin 100 henkilölle.

Valtio valmistelee toimintamallia, jossa kunnille korvattaisiin tilapäistä suojelua saavien majoittaminen ja myös muiden vastaanottoon kuuluvien palveluiden tuottaminen ilman, että kunta perustaa varsinaista vastaanottokeskusta. Uudessa mallissa suunniteltu korvaus koskisi vain kuntia. Yksityishenkilöille tai muille toimijoille majoituksen järjestämisestä aiheutuvia kuluja ei jatkossakaan korvattaisi.

Forssan seudun kunnat, FSHKY ja maahanmuuttajien palveluverkoston toimijat ovat koonneet ohjeita Ukrainasta saapuville. Ohjeisiin on koottu keskeiset yhteystiedot, toimintatavat ja perustiedot mahdollisista palveluista. Ukrainalaisia ohjataan ensisijaisesti hakemaan tilapäistä suojelua.

Ukrainalaisten kanssa toimivia kuntalaisia pyydetään välittämään nämä ohjeet Ukrainasta saapuneille henkilöille. Ohjeita ja lisätietoa sekä linkkejä viranomaisten virallisille ohjeistussivuille päivitetään mm. FSHKY:n verkkosivuille.

Tilapäistä suojelua saavien tilanteen ja palvelujen sekä Ukrainan tilanteeseen liittyvän tiedonhankinnan osalta pyydetään huomioimaan, että oikeaa ja ajantasaista tietoa välittävät viranomaiset kuten kunnat, kuntayhtymät, Poliisi, valtion eri organisaatiot, ministeriöt sekä Maahanmuuttovirasto.

 

https://www.fshky.fi/ohjeita-forssan-seudulla-oleskeleville-ukrain/

https://www.fshky.fi/jnstruktsjya-dlya-ukrantsjv-yakj-perebuvayut-/

https://www.fshky.fi/ukazaniya-zhitelyam-ukraini-nahodyashimsya-v-/