Torronsuon kansallispuisto

Torronsuon kansallispuisto perustettiin vuonna 1990 suojelemaan Etelä-Suomen suurinta keidassuoaluetta. Toistakymmentä kilometriä pitkä suoalue on säilynyt lähes luonnontilaisena. Metsähallituksen hallinnassa oleva kansallispuisto on pinta-alaltaan 2550 hehtaaria.

Torronsuo on tyypillinen keidas- eli kohosuo, joka on paksuturpeinen karu suo ja jonka keskiosa on selvästi korkeammalla. Turvekerros on paksua, paikoin jopa 12 metriä. Se on paksuimpia maassamme mitattuja turvekerroksia.

Lintu- ja hyönteislajiltoltaan suo on hyvin arvokas ja kansallispuiston alueelta voikin pesivänä tavata satakunta lintulajia. Osa lintulajeista, samoin kuin perhosistakin, on levinneisyydeltään pohjoisia, eikä niitä tavata juurikaan muualla eteläisessä Suomessa.

Kansallispuiston pysäköintipaikka ja opastuspiste on Forssa-Somero (282) tien varrella, Kiljamon metsäsaarekkeessa. Saarekkeessa on 17 m. korkea luontotorni, josta on hyvät näkymät kansallispuistoon, tulentekopaikka ja kuivakäymälät. Saareketta kiertää reilun kilometrin mittainen pitkospuulenkki, josta noin 200 m. on rakennettu pyörätuolilla ja lastenvaunuilla kuljettavaksi. Kiljamon lenkiltä haarautuu myös pari kilometriä pitkät pitkospuut suon yli. Talvella suolla on noin 40 km ajettua latua lumitilanteesta riippuen.

Talvella Torrolla järjestetään kuutamohiihtoja. Lisätietoja hiihdoista ja muista tapahtumista löydät Torron kylän sivuilta. 

Forssa-Somero tien risteykseen on Karkkilasta noin 40 km ja Forssasta 5 km. Pysäköintipaikalle on 2-tieltä noin 7 km ja Someron suunnalta 15 km.

Torronsuosta saat lisätietoja Ruostejärven rannalla sijaitsevasta Hämeen Luontokeskuksesta
puh. 0206 39 4630, http://www.luontoon.fi/torronsuo