TIEDOTE: “Revontulimyrskyjen yö” siivitti Teemu Kustilan Tammelan luontokuva 2019 -kilpailun voittoon - Tammelan kunta
Tammelan kunta
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Tarkennettu haku

TIEDOTE: “Revontulimyrskyjen yö” siivitti Teemu Kustilan Tammelan luontokuva 2019 -kilpailun voittoon

Takaisin artikkelilistaukseen

TIEDOTE: “Revontulimyrskyjen yö” siivitti Teemu Kustilan Tammelan luontokuva 2019 -kilpailun voittoon

Tammelassa läpi vuoden 2019 jatkuneen luontokuvauskilpailun tulokset ovat selvillä. Kilpailuun lähetettiin lähes neljäsataa kuvaa, joista Teemu Kustilan kuva revontulista valittiin yleisöäänestyksellä voittajaksi. Toiseksi tuli Antti Törmälä, jonka kuvassa on lapsia veden äärellä. Kolmanneksi sijoittui myös Teemu Kustila kuvallaan järvimaisemasta. Kilpailussa annettiin ääniä yli kaksituhatta, ja siinä näkyi vahvana Tammelan brändi luontoystävällisenä kuntana.

Luontokokemus, joka jäi mieleen

Tammelan luontokuva 2019 -kilpailu houkutteli viime vuonna luontokuvaajia Tammelan luontoon. Kilpailun teemana oli “Ihminen luonnossa” ja se jakaantui kolmeen osakilpailuun, talvi ja kevät, kesä ja syksy. Niistä valittiin yhteensä 13 kuvaa joulukuussa järjestettävään yleisöäänestykseen. Voittajaksi äänestettiin Teemu Kustila, revontulia esittävällä kuvallaan.

“Se oli mieleenpainuvin luontokokemukseni Tammelassa”, Kustila muistelee kuvaushetkeä. “Tuona revontulimyrskyjen yönä olin Liesjärven kansallispuistossa kuvaamassa. Kävi tuuri, sillä sää oli pilvetön, mikä teki näytelmästä erityisen upean. Revontulien näkeminen etelässä on erittäin harvinaista. Onneksi kyseisen yön kuvat siivittivät tämän korkeatasoisen valokuvauskisan voittoon”, Kustila iloitsee.

Kustilasta hyvässä luontokuvassa yhdistyvät mielenkiintoinen sommittelu, sopiva valo sekä aiheeseen sopiva kuvankäsittely. “Minusta kuvaajalta vaaditaan 80 % luonnetta ja 20 % välineistöä. Luonteeseen kuuluu kiinnostus aihetta kohtaan sekä kärsivällisyys, esimerkiksi se, että jaksaa kökkiä keskellä yötä odottamassa parasta revontuliaikaa, vaikka seuraavana aamuna on normaali työpäivä ja aikainen herätys. Välineistöllä on tietysti myös merkityksensä, sillä kännykkäkamerat eivät vielä yksinkertaisesti mahdollista revontulien kuvaamista yöllä luovalla tyylillä”, Kustila sanoo.

Taianomainen aamu

Toiseksi sijoittunut Antti Törmälä otti kuvansa Tammelan kunnalle kuuluvan mökin rannasta. “Se oli taianomainen aamu. Pidän erityisesti kuvaamisesta järvien läheisyydessä”, hän kertoo. Törmälästä kuvaaminen Tammelassa on helppoa: “Täällä on niin paljon kaunista luontoa, että varmasti kokemattomampikin kuvaaja onnistuu.”

Törmälän mielestä välineistöä tärkeämpää luontokuvaajalle on se, että osaa havainnoida ympäristöään ja kulkea silmät auki. “Myös joku käsitys sommittelusta on eduksi, jotta osaa katsoa asiat paikoilleen kameran etsimen läpi. Toki välineistölläkin on merkitystä, mutta niinkuin vanha sanonta kuuluu, paras kamera on se joka on mukana”, hän muistuttaa.

Kuvien taso kohosi kilpailun edetessä

Tammelan Luontokuva 2019 -kilpailu alkoi tammikuussa ja päättyi vuoden lopussa. Tuomaristo valitsi jokaisesta osakilpailusta kymmenen mieleistään kuvaa, joista kustakin yleisö sai äänestää 4–5 loppukilpailusijoitusta. Kilpailun raadin muodostivat Suomen Luonnonvalokuvaajien puheenjohtaja Kari Wallgren, harrastajavalokuvaajat Raija Talikainen ja Kalle Larsson.

Tuomareille kuvien valinta oli haastavaa läpi vuoden. “Aluksi oli vaikeuksia löytää riittävän tasokkaita kuvia jatkoon”, Talikainen muistelee. “Loppuvuodesta taas tuli paljon erinomaisia otoksia, joissa luonto ja ihminen oli hyvin esillä. Niistä oli vaikea valita.”

Talikainen pitää luontokuvakilpailua kokonaisuudessaan onnistuneena: “Osallistujia oli reilusti ja kuvaajia oli laidasta laitaan, aloittelijoista kovatasoisiin.”  Wallgren on samaa mieltä: “Kuvien määrä lisääntyi ja laatu parani osakilpailujen edetessä. Hyviä kuvia oli paljon, minkä takia tuomariston äänetkin menivät mukavasti ristiin.”

Tammela luontokuvaajien suosiossa

Tammelan luonto näkyy raadin mielestä hyvin kilpailun kuvissa. “Osa kuvista on otettu selvästi tunnistettavissa Tammelan maisemissa. Ne henkivät voimakkaasti luonnon merkitystä ihmisille. Esille tulevat luonnon monipuolisuus, rauhoittavat maisemat sekä ihmisten mahdollisuudet liikkua ja saada energiaa”, Wallgren sanoo.

Torronsuon ja Liesjärven luonnonpuistot olivat kilpailun suosituimpia kuvauskohteita. Siellä Teemu Kustilakin on viihtynyt. “Vuonna 2010 sain ensimmäisen järjestelmäkamerani. Tammelasta on sen jälkeen tullut minulle yksi tärkeimmistä paikoista liikkua luonnossa. Torronsuon ja Liesjärven luonnonpuistot kiinnostavat vuodesta toiseen. Tammelasta löytyy tekemistä luonnossa joka makuun, oli se sitten telttailua, retkeilyä tai valokuvausta”, hän hehkuttaa.

Myös tuomarit tunnistavat Tammelan suosion luontokuvaajien keskuudessa. Wallgren pitää Tammelan sijaintia erinomaisena ja uskoo, että kilpailun myötä ihmiset ovat oivaltaneet Tammelan mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen. “Myös maalla asumisen suosio on kasvussa vaikka kävisikin töissä kaupungissa. Lisääntyvät etätyöt mahdollistavat, että useammalla ihmisellä on mahdollisuus muuttaa elämänrytminsä luontoystävälliseksi”, Wallgren toteaa.

Wallgren toivoo kilpailun lisäävän entisestään kiinnostusta matkailuun Tammelassa. “Tammelaan on reilu tunti pääkaupunkiseudulta, Turusta ja Tampereelta. Julkisilla kulkuneuvoillakin pääsee tutustumaan vaikkapa Liesjärven kansallispuistoon”, hän muistuttaa. “Uskon, että kilpailun myötä monelle on herännyt ajatus, ettei Etelä-Suomesta ole aina välttämätöntä ajaa Lappiin, jos haluaa liikkua luonnossa ja nauttia upeista maisemista.”

Lisätietoja Tammelan luontokuva 2019 -kilpailusta Tammelan verkkosivuilta osoitteesta: https://luontokuva.tammela.fi

Lisätietoja

Kalle Larsson

Tammelan kunta

0400 695 679

kalle.larsson@tammela.fi