Lähde kulttuurimatkalle Tammelaan!

Tammelassa on lähimatkailijalle paljon nähtävää ja koettavaa. Niille, jotka katsovat syvemmälle, Tammela avautuu koko loistossaan. Seudun historia ja kulttuuri odottavat löytäjäänsä!

Kansallista mielenmaisemaa 

Tammela on kiinteä osa suomalaista mielenmaisemaa. Alueen luonto on inspiroinut monia Suomen taiteen kultakauden kuvataiteilijoita. “Tammelan kulttuurihistoria on osa koko Suomen kulttuurihistoriaa. Täällä ovat maalanneet Suomen ensimmäiset tunnetut taidemaalarit, kuten Robert Wilhelm Ekman, Wrightin veljekset sekä tietysti Albert Edelfelt”, kertoo Tammelan kunnan vapaa-aikasihteeri Päivi Paija. 

Yksi kohde on monelle suomalaisille jo entuudestaan tuttu. “Saaren kansanpuistossa voi seurata Albert Edelfeltin jalanjälkiä, aina Kaukolanharjun näkötornin huipulle. Sieltä voi ihailla samaa harjulta avautuvaa maisemaa, jonka taiteilija ikuisti Kaukolanharju auringonlaskun aikaan (1890) -maalaukseensa”, Paija kertoo.

Historiaa ja kulttuuria Hämeen härkätien varrella

Hämeen luontokeskuksessa voi lähteä aikamatkalle historiaan Hämeen härkätietä pitkin. Hämeen Härkätie on Suomen ensimmäinen maantie ja se on ollut käytössä jo viikinkiaikana tuhat vuotta sitten. Portaasta lähtee museoitu tieosuus kohti Renkoa. Tien varrelta löytyy upeita maisema-alueita sekä retkeily- ja vaelluskohteita. 

Härkätien tärkeimpiä pysähdyspaikkoja on jo varhaiskeskiajalta alkaen ollut Porras. Kylä tunnettiin hallintopitäjänä vielä 1600-luvulla ja mainitaan asiakirjoissa jo vuonna 1463. Portaan vanhalla kylänraitilla voi ihailla vanhaa asutusta ja jokimaisemaa. Suomen teollisuushistoriaan voi tutustua Nahkurinverstaassa, jossa sijaitsee Suomen ainut nahkatehdasmuseo. 

Taide on kiinteä osa Portaankin historiaan, sillä jo 1930-luvulta seudulla aloitti toimintansa Portaan Akatemia. “Sen tunnettuja taiteilijoita olivat Urho Salomaa ja Pentti Hammarberg. Tammelan mielenkiintoiseen historiaan liittyvät myös Tammelan kesäasukas vuodesta 1945, kuvittaja Erkki Tanttu sekä tutkimusmatkailija ja kirjailija Sakari Pälsi”, Paija sanoo. 

Maatalouden aakkosia Mustialassa

Maamme maatalousopetuksen ensi askeleet voi kokea Mustialassa, jossa aloitettiin maatalousopetus vuonna 1840. Paija kertoo, että yksi opettajista oli Petteri Adolf Karsten, jota pidetään Suomen sienitieteen isänä. “Myös Suomen ensimmäinen maaseudun postitoimisto perustettiin Mustialaan vuonna 1860”, hän kertoo.

Mustiala on edelleen osa Hämeen ammattikorkeakoulua ja Hämeen ammatti-instituuttia, ja siellä annetaan maatalousalan perustutkintoon johtavaa koulutusta. Mustialan arvokkaat puitteet ovat tehneet siitä suositun matkailukohteen ja erilaisten tapahtumien pitopaikan. Vuosittain elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Mustialassa järjestetään 1600-luvun markkina- ja perinnetapahtuma Hakkapeliittatapahtuma.

Monta kohdetta saman päivän aikana 

Monet Tammelan matkailu- ja kulttuurikohteet avautuvat päivittäin noin puolen päivän aikaan, esimerkkinä Kaukolanharjun näkötorni.

Paija sanoo, että samankin päivän aikana ehtii vierailemaan monessa kohteessa. “Tammelassa on paljon nähtävää historian ja kulttuurin ystäville.  Tammelan kunnan tapahtumakalenterista löytää myös tietoja milloin järjestetään suosittuja kulttuurikävelyitä eri teemoilla. Kulttuurikävelyt järjestetään yhteistyössä Lounais-Hämeen oppaiden kanssa, jotka tarjoavat tietoa Tammelan rikkaasta menneisyydestä”, hän kertoo.

Tilaa Tammelan kansallispuistokirje

Haluatko kuulla uutisia ja ajankohtaisia asioita liittyen Tammelan luontoon ja retkeilyyn? Tammelan kansallispuistokirje on uutiskirje, jonka lähetämme sinulle korkeintaan 4 kertaa vuodessa. Kerromme uutiskirjeessä Torronsuon kansallispuistoon, Liesjärven kansallispuistoon ja Saaren kansanpuistoon liittyviä asioita, viittaamme kiinnostaviin ulkoiluaiheisiin artikkeleihin ja muistutamme vuodenajan tärkeistä, luontoon ja retkeilyyn liittyvistä tapahtumista.