Tammelan kansallispuistojen kevään ja kesän 2020 kävijämäärät kasvoivat vahvasti vuoden takaiseen verrattuna

Kevään ja kesän aikana Tammelan luontokohteet ovat houkutelleet paljon ihmisiä. Kävijämäärät kasvoivat Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoissa tuntuvasti vuoteen 2019 verrattuna. Syinä ovat poikkeustilan seurauksena lisääntynyt kotimaan matkailu ja luontokohteiden parannetut reitit ja taukopaikat.

Vahvaa kasvua kävijämäärissä Torronsuolla ja Liesjärvellä

Metsähallituksen mukaan Suomen  kansallispuistojen käyntimäärät kasvoivat tänä vuonna 20 prosentilla, kun käyntimääriä verrataan viime vuoden ajanjaksoon 1.1.–31.7. Alkuvuodesta ja keväällä kasvua toivat maalis–huhtikuussa asetetut koronavirusrajoitukset sekä vähäluminen talvi.
 
Kevään ja kesän aikana matkailijat suuntasivat runsaslukuisina Kanta-Hämeeseen Torronsuolle ja Liesjärvelle. Tammi–heinäkuun välillä Torronsuolla mitattiin 21 300 käyntiä ja Liesjärvellä 37 500 käyntiä. Kasvua viime vuoteen verrattuna oli Torronsuolla 27 prosenttia ja Liesjärvellä 22 prosenttia. 
 
“Tämä on ilman muuta hieno uutinen Tammelalle”, kertoo Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson. “On ilo kuulla, että Tammelan kansallispuistot ovat ihmisten suosiossa.”

Kansallispuistojen kehittämishanke etenee

Tammelassa on vastattu kansallispuistojen kävijämäärien kasvuun Hämeen ELY-keskuksen myöntämällä Euroopan Maaseuturahaston tuella. Hanketta koordinoi Metsähallitus, ja se on sovittu ajalle 1.4.2019–31.12.2021. 
 
Hankkeen yhteenlaskettu määrä on noin miljoona euroa. Sen tarkoituksena on kehittää Kanta- ja Päijät-Hämeen luontomatkailun kärkikohteita ja reitistöjä, joihin Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistot kuuluvat. 
 
Metsähallituksen hankesuunnittelija Teija Sarin kertoo, että hanke etenee aikataulussa. “Torronsuon parkkipaikan laajennus on valmis, kuten myös Kiljamon taukopaikkarakenteet nuotiokatoksineen ja käymälöineen. Ne ovat heinäkuun alusta olleet retkeilijöiden käytössä. Seuraavaksi on luvassa esteettömän pitkospuureitin rakentaminen”, Sarin sanoo.
 
Liesjärven osalta uusi reitistö on jo valmis ja avoin retkeilijöille. “Liesjärvellä on rakennettu noin 4 kilometrin esteetön reitti. Uusi varaustulipaikka valmistui elokuun alussa. Sekin on pian retkeilijöiden varattavissa. Liesjärven reitillä kaikki taukopaikkarakenteet on muutettu niin esteettömiksi kuin mahdollista”, Sarin kertoo.

Vastuullisen ja roskattoman retkeilyn puolesta

Tammelan luontokohteissa vierailevien on syytä muistaa, että suosion kasvu lisää luontomatkailuun liittyvää vastuullisuutta. Metsähallitus on poistanut luontokohteisiin liittyviä rajoituksia kesän aikana. Näin Tammelankin asiakaspalvelupisteillä ja luontokeskuksissa korostetaan turvaetäisyyksiä ja hygieniaohjeistuksia. 
 
Luontoarvot ovat Tammelalle tärkeitä. Siksi Tammelan luontokohteissa vierailevia kehotetaan käyttäytymään vastuullisesti ja toiset huomioon ottaen. “Kaikki ovat tervetulleita Tammelan luontoon. Samalla edellytämme vierailijoilta yhteisvastuullisuutta. Roskat on vietävä pois luonnosta ja tulen saa tehdä vain sille osoitetuilla paikoilla. Silloin kaikki voivat nauttia upeista luontokohteistamme”, sanoo kunnanjohtaja Larsson.

Lisätietoja:
 
Kalle Larsson
Tammela
kunnanjohtaja
[email protected]
 
Teija Sarin 
Metsähallitus 
Suunnittelija 
040 487 4531
[email protected]

Tilaa Tammelan kansallispuistokirje

Haluatko kuulla uutisia ja ajankohtaisia asioita liittyen Tammelan luontoon ja retkeilyyn? Tammelan kansallispuistokirje on uutiskirje, jonka lähetämme sinulle korkeintaan 4 kertaa vuodessa. Kerromme uutiskirjeessä Torronsuon kansallispuistoon, Liesjärven kansallispuistoon ja Saaren kansanpuistoon liittyviä asioita, viittaamme kiinnostaviin ulkoiluaiheisiin artikkeleihin ja muistutamme vuodenajan tärkeistä, luontoon ja retkeilyyn liittyvistä tapahtumista.