Tammelan luontopolut kutsuvat juoksemaan

Vauhdin huumaa. Luonnon ääniä. Kevyttä jutustelua kavereiden kanssa. Tammelan luontopolut ovat juoksijan unelma. Polkujuoksua harrastavalle Johanna Nikanderille Tammelan luonto tarjoaa monipuolista liikuntaa niin yksin kuin seurassakin.


Monipuolisia juoksureittejä

Tammelan luonto tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia luonnossa liikkumiselle. Vauhtia kaipaaville polkujuoksu on oiva valinta, sillä Saaren kansanpuisto sekä Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistot sisältävät monipuolisia juoksureittejä.

Johanna Nikanderille Tammelan polut ovat tuttuja. Tammelalaisena hän vierailee usein kunnan luontokohteissa. “Käymme mieheni kanssa usein Saaren kansanpuistossa. Sieltä pääsee helposti kaikkialle lähiympäristöön. Reittejä voi suunnitella oman maun mukaan ja räätälöidä itselleen sopivan”, hän kertoo.

Nikander muistelee vierailleen ensi kertaa Tammelan luonnossa jo lapsena, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana poluilla on tullut kuljettua säännönmukaisemmin. Tahti on kasvanut, sillä lenkkipolulle saa seuraa niin puolisosta kuin kavereistakin. 

“Mieheni kanssa käymme kävelyllä, usein työpäivän jälkeen tai viikonloppuisin. Saaren kansanpuisto on meidän kotipururata, joten sinne on helppo lähteä”, Nikander sanoo. Juoksemaan hän lähtee mielellään kaveriporukassa. Sopivia kohteita ovat Saaren kansanpuisto, Eerikkilän ja Sikomäen reitit ja Torronsuon alue.

“Kavereiden kanssa juoksimme vuosikaudet asfaltilla, kunnes tajusimme mennä metsään, polkujuoksemaan. Polkujuoksu on sielun ja hengen terapiaa. Se vaatii myös keskittymistä, sillä maasto on epätasaisempi kuin asfaltilla.” 

Nikander kehottaa polkujuoksussa kiinnittämään huomiota myös varusteisiin. “Vaikka Tammelan poluilla pärjää tavallisillakin lenkkareilla, antavat polkujuoksukengät enemmän pitoa”, hän tietää.

 

Kuvassa on Johanna Nikander juoksemassa Tammelan lenkkipolulla.

 

Metsässä aistit valpastuvat

Luonnolla on Nikanderille suuri henkinen merkitys. Hän kertoo, että metsässä voi palata perusasioiden äärelle. “Ympäristö ikään kuin ‘juurruttaa’. Silloin arjen suorittaminen ja hektisyys unohtuvat”, hän kuvailee.

Vaikka juostessa maisemat vaihtuvat nopeasti, voi reiteillä myös hidastaa vauhtia tai pysähtyä kokonaan. Silloin itsensä ja ympäristönsä voi nähdä toisin. “Metsä on mitä tyynnyttävin ympäristö. Siellä asiat asettuvat perspektiiviin ja eri arvot tulevat pintaan. Isoa puuta katsellessa ajattelen, että se on seissyt tuossa vuosikymmeniä. Mikäs kiire minulla on?”

Luonnossa voi myös irtaantua kaupungin hälinästä. Juuri hiljaisuus puhuttelee Nikanderia. “Tammelan metsissä voi tunnistaa luonnon äänet. Silloin aistit valpastuu, jos niille vaan antaa mahdollisuuden. Yksin juostessa pystyy parhaiten herkistymään ympäristölle.”

Tilaa liikkua

Tammelassa luonnon monipuolisuus ja siellä liikkuminen tekevät Nikanderiin suurimman vaikutuksen. “Täällä on helppo kulkea ja mennä. Metsäpoluilta voi kätevästi poiketa pitkospuille. Moniin paikkoihin pääsee myös pyöräillen tai talvella hiihtäen. Tammelassa on paljon kauniita kohteita”, hän hehkuttaa. 

Yhtä ainutta Nikander ei osaa valita, mutta salaiset suosikkipaikat löytyvät Saaren kansanpuistosta. “Ne ovat tiettyjä polun kohtia, joilta voi nähdä ihania sammalpatjoja ja kumpuilevaa maastoa. Kaukolanharjun näkötornista avautuva Edelfeltin maisema on myös upea.”

Tammelan ainutlaatuisuus syntyy siitä, että siellä on lähekkäin monia luontokohteita, joissa voi kävellä, juosta ja retkeillä. “Vaikka Tammelan kansallispuistot ovat jo suosittuja, eivät ne ole ruuhkaisia. Täällä ei tule sellaista oloa, etteikö saisi omassa rauhassa liikkua ja nauttia luonnosta.”

Muiden juoksijoiden ja luonnon kunnioittamiseksi Nikander muistuttaa, että roskaaminen ja uusien polkujen tekeminen on kiellettyä. Kokemattoman tai ensi kertaa Tammelan luonnossa liikkuvan kannattaa aloittaa Saaren kansanpuistosta. “Siellä on helppoa heittää reppu selkään ja lähteä läheiselle laavulle. Sinne lapsetkin jaksavat kävellä.“

Tilaa Tammelan kansallispuistokirje

Haluatko kuulla uutisia ja ajankohtaisia asioita liittyen Tammelan luontoon ja retkeilyyn? Tammelan kansallispuistokirje on uutiskirje, jonka lähetämme sinulle korkeintaan 4 kertaa vuodessa. Kerromme uutiskirjeessä Torronsuon kansallispuistoon, Liesjärven kansallispuistoon ja Saaren kansanpuistoon liittyviä asioita, viittaamme kiinnostaviin ulkoiluaiheisiin artikkeleihin ja muistutamme vuodenajan tärkeistä, luontoon ja retkeilyyn liittyvistä tapahtumista.