Tammelan retkikohteissa viihtyy koko perhe

Tammelassa riittää nähtävää kaikenikäisille. Jännittäviä perhekohteita löytyy sekä luonnosta että monista Tammelan kulttuurikohteista.

Kylätunnelmaa ja huimia näköaloja

Tammelassa lapsiperheille on mistä valita. Uskaliaimmat voivat aloittaa Kaukolanharjun näkötornin huipulta. Sieltä avautuu upea kansallismaisema Hämeen luontoon. Kunnostetun tornin sisätiloissa voi tutustua Kaukolanharjun näkötornin menneisyyteen.

Korteniemen perinnetilalla voi kokea vanhakantaisen kylämiljöön tunnelman. Liesjärven kansallispuiston eteläkärjessä sijaitsevalla tilalla kesäpäivä kuluu rattoisasti lampaiden, kanojen, hevosten ja lehmien seurassa. Korteniemen perinnetilalla on myös paljon tapahtumia, joihin voi tutustua Tammelan tapahtumakalenterin kautta.

Mustialan maatalousmuseossa sekä lapset että aikuiset voivat tutustua Suomen maatalouden historiaan. Alueella järjestetään paljon tapahtumia, ehkä tunnetuimpana vuosittain elokuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävä 1600-luvun markkina- ja perinnetapahtuma, Hakkapeliittatapahtuma.

Tammelan luonto hurmaa jo ensikosketuksella 

Alkukesästä salolainen Ida Lintuvuori-Hämäläinen vieraili ensi kertaa Tammelassa ja ihastui ikihyviksi. “Kesäkuun alussa ajoimme poikani kanssa Tampereelta Saloon. Ajomatkalla poikkesimme illansuussa Torronsuolla ja teimme parin kilometrin lenkin pitkin pitkospuita. Ihastuimme paikkaan niin, että suunnitteilla on jo seuraava, koko päivän reissu Tammelaan”, Lintuvuori-Hämäläinen sanoo.

Lintuvuori-Hämäläiselle luonto on tuttu paikka. Hän viettää paljon aikaa luontopoluilla puolisonsa Kallen ja heidän 7-vuotiaan Emil-pojan kanssa. Perheen lempikohteita ovat kansallispuistot.

Seuraavalla Tammelan-retkellä perheen on tarkoituksena lähteä Kiljamosta noin 10 kilometrin kävelylle, poiketa Torron kylässä ja palata takaisin. “Torronsuo teki Emiliin suuren vaikutuksen. Poikaa kiinnosti erityisesti suo ja miten syvä se on. Tammela on todella kaunis paikka. Emme malta odottaa, että pääsemme sinne uudestaan”, hän hehkuttaa.

Luontoretkelle tai virkistäytymään uimarannoille

Tammelan luontokohteissa riittää ihmeteltävää. Torronsuon turvekerros on Suomen soista paksuimpia, paikoitellen jopa 12 metriä. Torronsuolla voi nähdä monia eläin- ja hyönteislajeja, jotka ovat harvinaisia etelässä ja jotka normaalisti viihtyvät pohjoisemmilla alueilla. Myös Idänpäänkallion laavu ja lintutorni ovat lapsille kiinnostavia paikkoja. 

Helteisenä kesäpäivänä Tammelassa voi lähteä uimarannalle. Tammelassa on kaksi kunnan ylläpitämää uimarantaa, Manttaalin ranta ja Vekkilän ranta Pyhäjärven rannassa. Lisäksi Saaren kansanpuiston uimaranta ja Hämeen luontokeskuksen uimaranta ovat kaikkien käytössä.

Tammelassa retkeileville perheille Lintuvuori-Hämäläinen antaa vinkiksi, että kannattaa laittaa hyvät kengät jalkaan ja ottaa paljon juomaa mukaan. On hyvä myös selvittää etukäteen, miten pitkiä kävelyosuudet ovat ja missä kohtaa kannattaa pitää taukoa.

Ympäristön ja muiden retkeilijöiden huomioiminen on niin ikään olennaista: “Lähtiessä roskat on vietävä pois ja ohjatuilla reiteillä on syytä pysyä. Näin lapsikin oppii, miten luontoa pitää kunnioittaa ja miten toimia vastuullisesti”, hän sanoo.

Tilaa Tammelan kansallispuistokirje

Haluatko kuulla uutisia ja ajankohtaisia asioita liittyen Tammelan luontoon ja retkeilyyn? Tammelan kansallispuistokirje on uutiskirje, jonka lähetämme sinulle korkeintaan 4 kertaa vuodessa. Kerromme uutiskirjeessä Torronsuon kansallispuistoon, Liesjärven kansallispuistoon ja Saaren kansanpuistoon liittyviä asioita, viittaamme kiinnostaviin ulkoiluaiheisiin artikkeleihin ja muistutamme vuodenajan tärkeistä, luontoon ja retkeilyyn liittyvistä tapahtumista.