Top 5 vinkkiä luontokuvaamiseen

Vanhan neuvon mukaan kamera ei tee hyvää kuvaa vaan se, joka kameraa käyttää. Erinomaisia luontokuvia on mahdollista ottaa millaisella kameralla tahansa: puhelimellasi, vanhalla filmikameralla, yksinkertaisella ja täysin automaattisella digikameralla. Näitä kuvia on mahdollista käyttää omaksi iloksi, julkaista sosiaalisessa mediassa tai jopa painaa niistä seinätauluja, ainakin pienikokoisia.

Miten voin parantaa luontokuvieni laatua? Kuvaamisessa kehittyminen on elämän mittainen tehtävä. Muutamalla vinkillä pääset näppärästi alkuun. 

1 Kulje ja katsele

Kuvaaminen on pitkälti kuvien suunnittelua, kohteiden etsintää ja kuvakulmien hakemista. Varsinainen kuvaaminen, siis laukaisimen painaminen, saattaa olla harvinainen hetki harrastuksessa. Kävele luonnossa eri vuorokauden aikoina, eri vuodenaikoina, opettele katsomaan maisemia ja yksityiskohtia, käytä enemmän silmiäsi ja mielikuvitustasi ja harvemmin kameran etsintä. Aluksi voi olla hyödyllistä katsoa kohteita kameran linssin läpi, jotta tiedät, miten laitteesi rajaa kuvan. Kun kamerasi on tuttu, et tarvitse sitä enää niin paljoa vaan voit keskittyä kulkemiseen, etsimiseen ja valokuvaajan katseesi kehittämiseen. Älä unohda, että upean luontokuva-Instagram -tilin takana voi olla tuntien kävelyretkiä joka ikisen kuvan takana ja jopa oikean vuodenajan odottelua.

2 Kameran korkeus

Saat uskomattoman paljon uutta tunnelmaa luontokuviisi, kun lasket kameraa silmänkorkeutta alemmas. Monissa kameroissa on käännettävä takakansi, jonka avulla voit käyttää kameraa esimerkiksi polvien korkeudelta ilman suurempia kumarteluja. Jotkin kamerat tai tilanteet vaativat maastoon pitkäkseen asettautumista. Tätä varten retkihousut ja -takit on tehty kestävistä materiaaleista! Samoin voit koittaa käyttää kameraa korkeammalla kuin normaali silmänkorkeus, pitämällä käsiäsi suorana ylhäällä tai kiipeämällä penkin tai kannon päälle. Muista turvallisuus etenkin liukkaalla kelillä. 

3 Yksinkertaista

Kaunis kuva pitää usein sisällään kuvan kannalta tärkeät elementit eikä mitään muuta. Laajassa maisemakuvassa voi olla paljon katseltavaa, mutta siinä ei tulisi olla asioita joita ei siihen kuulu. Kuvan sivusta ilmestyvä oksa tai kaukaisella maantiellä näkyvä auto saattavat viedä muuten rauhallisesta kuvasta tunnelman. Hyviä tapoja rajata kuva-alaa on kävellä lähemmäs tai kauemmas, etsiä kuvaussuunta jossa ylimääräisiä asioita näkyy mahdollisimman vähän, nostaa kohde käteen ja pitää sitä koholla rauhallista taustaa vasten, kuvata sumussa tai sateessa tai pyytää kaveria pitämään oksia sivussa kuvan ottamisen ajan. Oksia tai kädessä pidettäviä luontokappaleita ei saa katkoa, koska se ei kuulu jokamiehen oikeuksien piiriin eikä luontokuvaaja muutenkaan halua häiritä luontoa harrastuksellaan. 

4 Retkeile lähellä 

Valokuvauksen kannalta on hyödyllistä tuntea maisemat. Silloin osaat odottaa sopivaa säätä tai vuodenaikaa tai ennakoida siten että lähdet retkelle aamulla tai illalla. Lähellä retkeily on hyödyllistä, koska esimerkiksi sopivan sumuaamun tullessa pääset helposti kuvaamaan. Lähiretkeily ja -kuvaus on myös siksi hyödyllistä, että voit ottaa samoista kohteista kuvia viikkojen tai kuukausien välein - katso seuraava vinkki. 

5 Katso omia kuviasi

Yksi tehokkaimmista tavoista kehittää omaa kuvaamista on katsoa omia, vanhoja kuviaan. Lähellä retkeily tukee tätä, koska lähimaastosta on helppo ottaa samoista kohteista kuvia viikkojen ja kuukausien välein. Kun vertaat vuosi sitten ottamaasi kielokuvaa tämänvuotiseen, osaat varmasti tehdä havaintoja miten kuvaussilmäsi on vuodessa kehittynyt. Omien kuvien katselu voi olla tuskallista, mutta se kannattaa!

Tilaa Tammelan kansallispuistokirje

Haluatko kuulla uutisia ja ajankohtaisia asioita liittyen Tammelan luontoon ja retkeilyyn? Tammelan kansallispuistokirje on uutiskirje, jonka lähetämme sinulle korkeintaan 4 kertaa vuodessa. Kerromme uutiskirjeessä Torronsuon kansallispuistoon, Liesjärven kansallispuistoon ja Saaren kansanpuistoon liittyviä asioita, viittaamme kiinnostaviin ulkoiluaiheisiin artikkeleihin ja muistutamme vuodenajan tärkeistä, luontoon ja retkeilyyn liittyvistä tapahtumista.