Mökkikauppa käy Tammelassa

Tammelasta löytyy reilu  3 300 vapaa-ajan asuntoa. Viime vuonna ne vaihtoivat omistajaa tiuhaan tahtiin, noin 55 % kasvulla edellisvuoteen verrattuna. Vilkkaan mökkikaupan taustalla näkyvät suomalaisten vähentynyt ulkomaanmatkailu sekä Tammelan alhainen hintataso, nopeat yhteydet ja rauhaisa luonnonympäristö.

“Kysyntää on enemmän kuin tarjontaa”

Vuosituhannen alussa Tammelaan rakennettiin paljon vapaa-ajan asuntoja. Kauppa kävi hyvin, kunnes finanssikriisin myötä kiinnostus alkoi hiljetä. Huippuvuosien jälkeen suomalaisten lomailijoiden vaihtoehdoksi mökkien rinnalle tulivat ulkomaiset asunnot.

“Tuolloin tarjontaa oli Tammelassa enemmän kuin kysyntää. Nyt tilanne on päinvastainen. Kysyntää on enemmän kuin tarjontaa”, kertoo OP Koti Lounaismaan myyntijohtaja Jarkko Nikander. 

Tammelassa on 3 346 vapaa-ajan asuntoa. Nikanderin mukaan normaalisti niistä vain pieni osa vaihtaa omistajaa. Viime vuonna mökkejä kuitenkin myytiin 55 % enemmän kuin edeltävänä vuonna.

Kasvanut mökkikauppa näkyy seudun muillakin välittäjillä. “Meillä mökit ovat olleet kysyttyjä ennenkin, mutta viime vuosi oli oma lukunsa. Kaikki myynnissä olleet mökit meni”, kertoo Huoneistokeskus Oy:n Samu Pohjola. Samaa kertoo Kiinteistö Pi-Re Oy:n Anne Pitkä. “Kauppa kävi hyvin jo talvella ennen koronarajoituksia, mutta kevään tultua alkoi vilske. Silloin kaikki mökit myytiin.”

Mökkikaupan kasvu on yllättänyt Tammelan välittäjät. Merkittävä ero aikaisempiin vuosiin näkyy siinäkin, että ostajat ovat nuorempia kuin ennen. “Viimeisen kymmenen vuoden aikana huoli nousi erityisesti siitä, ovatko nuoret kiinnostuneita. Viime vuonna monet vapaa-ajan asuntojen ostajat olivat alle 40-vuotiaita. Tämä on poikkeuksellista, sillä he ovat aiemmin olleet aliedustettuja”, Nikander kertoo.
 

 

Poikkeusoloissa kauppa käy

Kotimaanmatkailun kasvu selittää vapaa-ajan asuntojen kasvanutta kysyntää. Seudun kiinteistönvälittäjien mukaan myös Tammelan hyvät etäisyydet lisäävät kiinnostusta. Koronavuotena syrjäisimmätkin mökit ovat menneet kaupaksi, ja samalla Tammelasta etsitään yhä enemmän asuntoja ympärivuotiseen käyttöön.

“Koronavuoden syksyllä saimme paljon tiedusteluja kakkoskodeista. Kaupaksi menivät niin sanotut ‘mummonmökitkin’, joita ei aikaisemmin saatu myytyä kirveelläkään”, Pitkä kertoo. Hänen mukaan mökkejä on myyty ympäri Tammelaa, mutta suosituimpia kohteita ovat olleet Liesjärven ja Eerikkilän ympäristö.

Pohjola sanoo, että ostajat hakevat niin mökkejä, kakkoskoteja kuin vakituisia asuntojakin. “Pääkaupunkiseudulta on tullut paljon kyselyjä omakotitaloista. Tontteja tiedustellaan erityisesti järvien läheisyydestä.”

Pohjola ei osaa sanoa, lisäävätkö mökkikaupat kiinnostusta myös asunnon ostoon, mutta pysyvää asuntoa hakevilla on jo aikaisempaa kokemusta seutukunnasta. “Monelle Tammela on tullut tutuksi ystävien tai tuttavien suosittelemana. Tai sitten täällä on aikaisemmin vietetty vapaa-aikaa, minkä jälkeen on muutettu pysyvästi Tammelaan asumaan.”
 

 

Etätyömahdollisuudet ja alhainen hintataso kiinnostavat ostajia

Tammela houkuttelee ostajia erityisesti Hämeestä, Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta. Pitkä kertoo, että hän on saanut yhteydenottoja niin Urjalasta, Loimaalta ja Turusta kuin myös Helsingistä, Kirkkonummelta ja Hyvinkäältä. 

Nikander puolestaan kertoo, että asuntokaupoissa vaihtuvuutta on erityisesti lähikuntien asukkaiden kesken. Mökkikaupoissa vaatimukset ovat korkeita, vaikkakin erilaisia. “Monet etsivät kakkoskotia mukavuuksineen. Silloin asunnon on oltava talviasuttava. Toiset taas saattavat haluta puuseetä ja kantovettä.”

Luonnonläheisyys on yhdistävä kriteeri kaikilla ostajaryhmillä. Nikanderin mukaan siihen on Tammelassa vastattu hyvin. “Erityisesti sijainti on ostajien mieleen. Mutta siinä missä luonto tarjoaa asukkaille rauhaisan asuinympäristön, ovat hyvät liikuntapalvelut ja aktiiviset kylätkin asukkaiden ulottuvilla”, Nikander sanoo.

Lisäksi alhainen hintataso ja etätyömahdollisuudet kiinnostavat. Pohjola toteaakin, että Tammelasta saa järvenrantatalon kerrostalokolmion hinnalla. “Samalla kun työelämä on muuttunut yhä enemmän paikkakunnasta riippumattomammaksi, ihmisiä kiinnostaa paluu väljempään asuinympäristöön. Nämä molemmat yhdistyvät Tammelassa”, hän sanoo.

Myös Pitkä tunnistaa Tammelan arvostuksen ostajien keskuudessa. Hänestä myytäville kohteille on helppo laatia kuvauksia. “Tammelassa puitteet asumiselle ovat erinomaiset. Se on jotain mitä kunta on rakentanut ajan kanssa, ja nyt nyt se tuottaa tulosta”, Pitkä kiittelee.

Silti ostajat eivät aina tunnista Tammelan koko potentiaalia. “Ulkopaikkakuntalaiset eivät usein tiedä mökin tai asunnon läheisistä palveluista. Tammelassa on se hyvä puoli, että jos asunto vaatii vaikkapa remonttia, voi neuvoa läheltä löytyvien muurareiden ja kirvesmiesten puheille. Usein se vauhdittaa kauppoja, kun kirvesmies löytyy läheltä.”