Tammelan rauhallinen elämänrytmi on yrittäjän voimavara

Luontohyvinvointipalveluja tarjoava Inu Pelli muutti reilu vuosi sitten perheensä kanssa Vantaalta Tammelaan. Asuminen ja yrittäminen yhdistyvät uudessa kotipaikassa vaivatta hyvien palvelujen ja helppojen yhteyksien vuoksi. Tammelan luonnosta Pelli ammentaa voimaa niin itselleen kuin asiakkailleen.

Koti ja työpaikka luonnon syleilyssä

Tammelaan muuttaminen ei aluksi kuulunut Inu Pellin suunnitelmiin. Espoossa syntyneelle pääkaupunkiseudun asukkaalle sopiva asuinkohde ja työympäristö häämötti Nuuksiossa. Forssalainen puoliso onnistui kuitenkin houkuttelemaan Inun “kahden kansallispuiston kotiin”.

“Ensin muutto Tammelaan epäilytti, sillä se olisi vienyt pois Nuuksiosta, jossa toimin yrittäjänä. Samalla mietin, että olin jo pitkään halunnut asua kauempana kaupungin vilskeestä, ja jäin pohtimaan Tammelaa vaihtoehtona. Täälläkin on upeaa luontoa ja kaksi kansallispuistoa, jotka tukevat hyvin yritystoimintaani. Kun pojallani vielä vaihtui sopivasti koulu samaan aikaan, oli uusi asuinpaikka helppo valita”, Pelli muistelee.

Edelleen Pellillä on yritystoimintaa Nuuksiossa. Koska Tammelasta on Nuuksioon kuitenkin hyvät yhteydet, ei sinnekään ajaminen aika ajoin ole ongelma.

Tammelassa Pellin koti ja työpaikka ovat lähellä toisiaan. FoRestful-yrityksensä kautta hän järjestää yritysporukoille hyvinvointikokemuksia luonnossa. Tarjontaan kuuluu kaikkea sieni- ja patikkaretkistä, puujoogaan ja “metsämindfulnessiin”. Koulutukseltaan Pelli on luonto- ja eräopas. Hän on toiminut yrittäjänä jo 15 vuotta. FoRestful-yrityksen hän perusti vuonna 2015.

“Yrittäjälle Tammela tarjoaa paljon mahdollisuuksia. Itse pidän siitä, että koti ja työpaikka löytyvät läheltä luontoa. Yrittäjänä toimiminen on Tammelassa tehty helpoksi”, Pelli sanoo.

 

Luonnosta elinvoimaa asiakkaille

Luonnosta elinvoimaa asiakkaille

Pelli kertoo, että FoRestfulin osalta viime kevään koronarajoitukset näyttivät aluksi hidastavan yritystoimintaa. Kansallispuistojen kasvanut suosio käänsi suunnan kuitenkin suotuisaksi. Vaikka FoRestful ei keskity kuluttajakauppaan, on yritys lisännyt kiinnostusta yrittäjäryhmien keskuudessa.

Esimerkiksi Pellin vetämät metsäkierrokset ovat ihastuttaneet yritysasiakkaita laidasta laitaan. Inun mukaan palvelujen tarjoaminen yrityksille tuottaa Tammelassa kokonaisvaltaisia hyötyjä. “Täällä on huikeat puitteet työ- ja hyvinvointipäivien sekä virkistysaktiviteettien järjestämiselle. Niin luonto, asiakkaat kuin yrittäjätkin kiittävät”, Pelli iloitsee.

Rajoitusten purkamisen myötä yritysasiakkaat ovat voineet nauttia luonnon rauhasta ja yhdessäolosta turvallisesti. Muutto Tammelaan on tuonut FoRestfulillekin uusia asiakkaita. Inu kertoo, että luonnossa järjestettävistä palauttavista ohjelmista on tullut paljon hyvää palautetta, eikä hän usko suosion laantuvan vastaisuudessakaan.

“Monet erityisesti pääkaupunkiseudulta tulevat ovat tunnistaneet, kuinka suuri voima luonnossa palautumisella on. Kaupunkiympäristö, jossa on paljon ihmisiä, meteliä ja hektinen ilmapiiri korostaa tarvetta luonnossa liikkumiselle ja olemiselle. Monet ovat kiitelleet Tammelaa eheyttävänä ympäristönä”, Pelli kertoo.

Tammela tukee yrittäjiään

Tammelaan muuttaessa Inuun teki suurimman vaikutuksen se, kuinka paljon kunnassa on tehty kehittämistyötä kansallispuistojen hyväksi. Hyväkuntoiset pitkospuut ja uudistetut katokset ovat Inun mukaan luontokohteissa harvinaisia.

Yrittäjän näkökulmasta Tammelassa tekevät vaikutuksen myös hyvä sijainti ja nopeat etäisyydet. Kun työmatkoihin kuluu vähemmän aikaa ja elinkustannuksiin vähemmän rahaa kuin pääkaupunkiseudulla, ei yrittäjän arki täyty turhasta stressistä.

“Työssäni autan asiakkaita palautumaan kaupunkielämän kiireistä, mutta luonnon läheisyyden myötä koen omankin oloni rauhalliseksi. On myös ilo huomata kuinka aktiivisesti kunta tukee luontoyrittäjien toimintaa, kuten vaikka kutsumalla heitä mukaan tapahtumiin ja messuille. Kun Tammela aktivoi omaa luontobrändiään, hyötyvät siitä myös yrittäjät”, Pelli toteaa.

Tilaa yhteistyölle, aikaa aktiviteeteille

Kun Pelli muutti Tammelaan, koki hän vastaanoton lämpimäksi. Sen ilmaisivat niin asukkaat kuin muut yrittäjätkin. “Täällä on mukavaa väkeä ja yhteisöllistä porukkaa. Tammelan yrittäjien pienessä mutta tiiviissä verkostossa tehdään läheistä yhteistyötä. Majoitus ja ravitsemuspalveluyrittäjien kautta saamme paljon yhteydenottoja. Ja vastavuoroisesti ohjaamme asiakkaita tarpeen mukaan heille.”

Työn vastapainoksi Tammelassa on tarjolla monia vapaa-ajan mahdollisuuksia. Pellin perheen suosikkipaikkoja ovat Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistot.

“Meidän perheessä työn ja vapaa-ajan kohteet ovat paljolti samoja, joten mielikohteet löytyvät helposti luonnosta. Pyhäjärvellä ja Saaren kansanpuistossa on upeaa veneillä. Kesäisin käymme myös paljon uimassa. Tammelassa voi tehdä luonnossa vähän kaikkea; marjastaa, pyöräillä tai kalastaa, riippuen ihan omasta mielentilasta”, Pelli listaa.

Tammelassa Pelli hämmästelee sen rauhallista elämänrytmiä. “En tiedä onko se hämäläistä hitautta, mutta kun poistuu kaupungin hulinasta ja asettuu Tammelaan, kiireen tuntu häviää. Silloin elämä tuntuu seesteisemmältä. Se on yrittäjän voimavara”