Tammelan Ryskeessä kaikki pääsevät tositoimiin

Tammelan Ryske on Tammelassa toimiva urheiluseura, joka on aloittanut toimintansa vuonna 1921. Tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuottaan juhliva Tammelan Ryske on yleisseura, jossa lajeja voi harrastaa monipuolisesti. Lajivalikoimasta löytyy muun muassa yleisurheilua, jalkapalloa, lentopalloa ja sulkapalloa sekä hiihtoa ja voimailua. Kaikissa muissa lajeissa paitsi sulkapallossa löytyy kilpajoukkueet kuntojoukkueiden lisäksi. Vaikkei sulkapallossa voikaan kilpailla, sitä voi kuitenkin käydä pelaamassa muutaman kerran viikossa.

Tammelan Ryskeen varapuheenjohtaja ja hiihtojaoston puheenjohtaja Teemu Salminen kuvailee seuraa monipuoliseksi, innostavaksi ja tasapuoliseksi. Tästä kertoo osaltaan myös seuran suuri jäsenluku. Viime vuosina seurassa on ollut noin 750–800 jäsentä.

Kaikki pääsevät mukaan

“Kun joku tulee mukaan urheilu-, hiihto- tai jalkapallokouluun, sama henkilö usein innostuu ja liittyy lajikoulun loputtua mukaan myös seuran toimintaan. Silloin tällöin joku saa puhuttua esimerkiksi lentopalloilijan liittymään seuraamme”, kertoo Salminen. “Voimailijoilla on omat piirinsä, joista jäseniä tulee aika ajoin.”

“Eniten meille tulee nuoria ja usein siinä samalla myös vanhemmat. Jos kaksikin nuorta samasta perheestä liittyy, on perhejäsenmaksu melkein saman verran kuin kahden henkilön maksu. Tällöin myös vanhemmat liittyvät usein mukaan toimintaan, kun hinta on lähestulkoon sama.”

Salminen kertoo, että jalkapallo ja yleisurheilu vetävät eniten porukkaa mukaan. Lasten yleisurheilukouluun on kesälle ilmoittautunut reilu 60 osallistujaa ja saman lajin kilparyhmäänkin melkein kaksikymmentä. Jalkapalloon koitetaan parhaillaan perustaa naisjoukkuetta. Nuorimmille lapsillekin perustetaan uusi joukkue. Lisäksi kesällä on vielä uusille lajista kiinnostuneille aloittelijoille jalkapallokoulu.

Yleisesti ottaen uudet tulokkaat tulevat ensin suoraan urheilukouluihin ja sitä kautta mukaan toimintaan. “Voimailussa jäsenehdokkaat haastatellaan ennen kuin he pääsevät mukaan seuraan. Lajissa on paljon sääntöjä esimerkiksi dopingin osalta. Täytyy katsoa tarkkaan, ketä liittyy mukaan, sillä saavutettu maine on pidettävä yllä”, Salminen pohtii.

“Uudet tulokkaat sopeutuvat yleisesti ottaen hyvin. Ei ole ollut mitään vaikeuksia”, Salminen kertoo tyytyväisenä. “Paikkakunta on pieni ja naapuriseurojen kanssa teemme yhteistyötä. Pienet piirithän täällä on.” Tässä tapauksessa se on kuitenkin hyvä asia. “Kaikki halukkaat ovat aina päässeet mukaan ja samantien tositoimiin. Väkisin ei kuitenkaan mitään tyrkytetä kenellekään.”

Vallitseva tilanne on jättänyt jälkensä myös urheiluseuran toimintaan. “Koronan vuoksi tapahtumia on järjestetty vähemmän. Lentopallo on ollut kokonaan tauolla. Talvella ei voinut järjestää hiihtokisoja. Tosi paljon se on vaikuttanut kokoontumisiin, tottakai. Olemme pitäneet kaikki kokoukset etänä”, harmittelee Salminen. “Voimailupuolella on myös ollut vaikeaa, kun kaikki punttisalit ja hallit ovat olleet kiinni.”

Seuratoiminta antaa paljon niin lapsille kuin aikuisillekin

“Uskon, että seuramme vaikutukset kaikkiin mukana oleviin harrastajiin, niin lapsiin kuin aikuisiinkin, ovat olleet positiiviset. Kaikille jää hyvä mieli. Teemme tätä lasten ehdoilla, eikä ketään jätetä sivuun. Toimimme aina muita kannustavasti”, Salminen korostaa.

“Seurallamme ei suurempia suunnitelmia tälle kesälle ole. Jalkapallo ja yleisurheilu käynnistyvät ja lajikoulut starttaavat taas koulujen loputtua. Syksyllä koitamme järjestää 100-vuotisjuhlat.”

Seura jatkaa tulevaisuudessa toimintaa samalla tyylillä kuin tähänkin asti. “Rohkaisemme kaikkia tulemaan mukaan! Toimimme vapaaehtoispohjalla ja hyvällä mielellä ainakin itse olen aina ollut touhuamassa. Seuran toiminta antaa paljon sekä lapsille että aikuisille ja myös meille toiminnan järjestäjille.”

Lue lisää: