Kulttuuriympäristöpäivä Korteniemessä

Tapahtuma alkaa
Tapahtuma päättyy

Korteniemen perinnetilalla vietetään kulttuuriympäristöpäivää lauantaina 11.9.2021. 

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään vuosittain syyskuun toisella viikolla ympäri Eurooppaa. Tämän vuoden yhteisenä teemana on ”Rajaton ja avoin”. Kansallispuistot ovat juuri teeman mukaisia; kaikille avoimia ja ilmaisia. Koskemattoman luonnon lisäksi monessa puistossa on paljon kulttuuriympäristöä eli erilaisia maisemia, joissa näkyy ihmisen vuorovaikutus luonnon kanssa. Liesjärven kansallispuiston Korteniemen perinnetilan ympäristössä voi astua pihapiiriin, joka näyttää samalta kuin sata vuotta sitten. Tilan esihistoria on katseelta piilossa, mutta tarkkasilmäinen voi edelleen löytää maasta vaikkapa kivikautisen kvartsi-iskoksen. 

Korteniemi on tila, jota viljellään vanhanajan malliin. Tilalla vietetään kulttuuriympäristöpäivää lauantaina 11.9. kello 11-17 pellavatalkoiden merkeissä. Talkoissa liotetut Martta-pellavat muokataan kuiduiksi, loukuttamalla, lihtaamalla ja häkilöimällä. Talon emäntä kehrää vastamuokattua pellavakuitua ja pääsevätpä vieraatkin kokeilemaan rukilla kehräämistä. Pellavaa muokatessa näkee työnsä tuloksen! Rohkitut pellavan siemenkodat myös puidaan ja puhdistetaan päivän aikana ensikevään kylvöä varten. 

Jos pölyinen talkootyö hämärässä riihessä ei houkuttele, pihassa lämpiää myös saippuapata. Pataa pitää hämmentää tuntikaupalla. Hämmentäminen sujuu mukavasti, kun saa samalla jutella vieraiden kanssa. Tilan alkuperäisenä säilynyt pihapiiri on suojeltu jo 65 vuotta sitten. Siellä voi tavata myös kanapesueen ja 15 lampaan katras odottaa rapsuttelua kotilaitumella. Korteniemi on rakennuksineen, peltotilkkuineen ja laitumineen  kokemus. Rajattomuusteema on huomioitu myös liikuntarajoitteisten mahdollisuutena ajaa autolla pihan tuntumaan ja ramppien ansiosta sisään päärakennukseenkin pääsee vaikka pyörätuolilla. 

Päivän ajan tuvassa on myytävänä keittoa ja kahvilatuotteita.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy, lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja

Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä (European Heritage Days). Päivien kymmeniin tuhansiin tapahtumiin osallistuu 50 maassa arviolta 30 miljoonaa ihmistä. Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta.

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.

Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet. 

Järjestäjä

Metsähallitus

Tapahtuman sijainti

Korteniemen perinnetila

Osoite
Korteniementie 270, 31350 Tammela
Tapahtumapaikan puhelin
Sijainti kartalla