Torronsuon kansallispuisto

Torronsuon kansallispuisto perustettiin vuonna 1990 suojelemaan Etelä-Suomen suurinta keidassuoaluetta. Toistakymmentä kilometriä pitkä suoalue on säilynyt lähes luonnontilaisena. Metsähallituksen hallinnassa oleva kansallispuisto on pinta-alaltaan 2 550 hehtaaria.

Torronsuo on tyypillinen keidas- eli kohosuo, joka on paksuturpeinen karu suo ja jonka keskiosa on selvästi korkeammalla. Turvekerros on paksua, paikoin jopa 12 metriä. Se on paksuimpia maassamme mitattuja turvekerroksia.

Lintu- ja hyönteislajiltoltaan suo on hyvin arvokas ja kansallispuiston alueelta voikin pesivänä tavata satakunta lintulajia. Osa lintulajeista, samoin kuin perhosistakin, on levinneisyydeltään pohjoisia, eikä niitä tavata juurikaan muualla eteläisessä Suomessa.

Kansallispuiston pysäköintipaikka ja opastuspiste on Seututie 282:n (Forssa–Somero) varrella Kiljamon metsäsaarekkeessa. Saarekkeessa on tulentekopaikka ja kuivakäymälät sekä 17 metriä korkea luontotorni, josta on hyvät näkymät kansallispuistoon. Saareketta kiertää reilun kilometrin mittainen pitkospuulenkki, josta noin 200 metriä on rakennettu pyörätuolilla ja lastenvaunuilla kuljettavaksi. Kiljamon lenkiltä haarautuu myös pari kilometriä pitkät pitkospuut suon yli. Talvella suolla on noin 40 kilometriä ajettua latua lumitilanteesta riippuen.

Forssa-Somero tien risteykseen on Karkkilasta noin 40 kilometriä ja Forssasta 5 kilometriä. Pysäköintipaikalle on valtatie 2:lta noin 7 kilometriä ja Someron suunnalta 15 kilometriä.

 

Lisätietoja