Tietoa Tammelasta

Tammela on noin 6 000 asukkaan kunta Kanta-Hämeen maakunnassa. Tammela kuuluu Forssan seutukuntaan ja sen halki kulkevat valtatie 2 (Helsinki–Pori) ja valtatie 10 (Turku–Hämeenlinna) sekä historiallinen Hämeen Härkätie. Tammela on kuuluisa kahdesta kansallispuistoistaan, Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistosta, Saaren kansanpuistosta sekä yli 200 järvestään. Kokoisekseen kunnaksi Tammelassa on vilkas kulttuurielämä.

Perustiedot

Tammela on peustettu vuonna 1868. Kunnan kokonaispinta-ala 715,60 km2. Tästä maapinta-alaa on 641,70 kmja vesipinta-alaa 73,90 km2. Tammelan väestötiheys on 9,95 asukasta neliökilometriä kohden.

Tammelan kunnan nimikkolajit ovat tammi, liito-orava, kurki ja kuha.

Lyhyt historia

Nykyinen Tammelan kunnan alue kuului 1500-luvulla Loimon, myöhemmin Portaan hallintopitäjään, joka käsitti pääkohdissaan nykyiset Forssan ja Someron kaupungit sekä Jokioisten, Humppilan, Tammelan ja Ypäjän kunnat.

Vuonna 1923 Tammelan pitäjään kuuluneesta Forssan kylästä muodostettiin itsenäinen kauppala, jolloin kunnan pinta-ala väheni 88,4 km2 ja asukasluku lähes 8 000 henkilöllä.

Vuonna 1956 Tammelaan liitettiin Kalvolan kunnasta noin 72 mPatakankaan alue. Liitoksen mukana kuntaan tuli 252 uutta asukasta.

Vuonna 1971 Tammelasta liitettiin Forssaan noin 9 km2 Lempään alue. Liitoksen mukana kunnasta siirtyi Forssaan 100 asukasta.

Sijainti ja liikenneyhteydet

Tammelan kunta sijaitsee Etelä-Suomen läänin luoteisosassa. Naapurikuntina ovat pohjoisessa Urjala ja Hämeenlinna ja idässä Hattula. Hämeenlinna ja Loppi. Tammelan naapurikuntia etelässä ovat Somero, Lohja ja Karkkila ja lännessä Forssa ja Jokioinen.

Tammelan on hyvien liikenneyhtyksien päässä lähimmistä asutuskeskuksista. Kunnan keskustasta on Forssaan kahdeksan kilometriä, Hämeenlinnaan 48 kilometriä ja Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle noin sata kilometriä. Lähin rautatieasema on Humppilassa, jonne on matkaa 30 kilometriä.

Lähin reittiliikenteen lentokenttä on Helsinki–Vantaa, jonne on matkaa sata kilometriä. Forssassa on pienlentokenttä. Lähin merisatama on Turussa.